[O1] Światła do jazdy dziennej Hella LED /foto/

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _ANIOŁ_
    Rider
    • 2010
    • 277

Kiepsko to będzie wyglądać :|

Komentarz

• orzeu
      Classic
      • 2010
      • 31

Ja też się przymierzałem do montażu okrągłych LED 8cm ale właśnie mam TDI po FL (podwójny poprzeczny pałąk na kratce) i po przyłożeniu wygląda słabo - trzeba by wyciąć sporo plastiku dookoła :/ LED płaskie wepchane między te dwa "przęsła" na środku wyglądają o wiele lepiej
      Mój Skodillac

Komentarz

• krystian634
        Ambiente
        • 2010
        • 198

No to może mała wizualizacja, opinie mile widziane
        Załączone pliki

Komentarz

• _ANIOŁ_
          Rider
          • 2010
          • 277

Jeśli już okrągłe to dałbym je idealnie na środek zaślepki.

Komentarz

• orzeu
            Classic
            • 2010
            • 31

Krystian - wygląda nieźle, u mnie na środku nie przejdzie przez mocowanie haka, chyba że mam za głębokie mocowanie LEDów - dostałem używkę w prezencie - komuś nie pasowała - więc pewnie to jakiś syf z allegro bo widać że diody to nie OSRAM a obudowa tego jest pancerna

Ostatnio w 3mieście widziałem jak ktoś sobie zamocował dwa zestawy lamp - okrągłe obok siebie. Ale to był jakiś mały Ford - wyglądało całkiem całkiem, tylko szkoda kasy....
            Mój Skodillac

Komentarz

• krystian634
              Ambiente
              • 2010
              • 198

orzeu, no właśnie, wygląda prawie jakby wyjechał z nimi z fabryki w przeciwieństwie do zwykłych które najzwyklej w świecie nie podobają mi się :evil: . Myślę, że z montażem też nie powinno być większych problemów, mocowanie haka nie powinno przeszkadzać, a jedyny problem to podcięcie plastikowych osłon. Ja już jestem zdecydowany także niedługo przekonam się jak to wygląda w praktyce

Komentarz

• danielosy
                Rider
                • 2010
                • 269
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

koledzy pytalem znajomego na stacji i wedlug prawa mozna miec tylko jeden komplet zamotowany swiatel dziennych a nie tak jak kolega wyzej napisal ze jakim malym aucie mial dwa komplety moga niebiescy sie doczepic...
                moja czarna perla
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• ROBAL_26
                  RS
                  • 2010
                  • 2320
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

danielosy, a niby gdzie tak jest napisane,ja słyszałem o tym jak mają funkcjonować a nie o ilości jaka może być zamontowana ,mają się po prostu mieścić w miejscu wyznaczonym prawnie co do odległości, przechodziłem już kontrolę i jakoś pan policjant nic nie powiedział co do świateł dziennych (po 2 sztuki w kratce) tylko zapytał o homologację;
                  jeśli możesz to wrzuć treść przepisów o ruchu drogowym i warunkach dopuszczających w których będzie zawarta ilość świateł dziennych na pojeździe. ok
                  pozdro :szeroki_usmiech
                  Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• kropeck
                    RS
                    • 2009
                    • 2319
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez ROBAL_26
                    danielosy, a niby gdzie tak jest napisane,ja słyszałem o tym jak mają funkcjonować a nie o ilości jaka może być zamontowana ,mają się po prostu mieścić w miejscu wyznaczonym prawnie co do odległości, przechodziłem już kontrolę i jakoś pan policjant nic nie powiedział co do świateł dziennych (po 2 sztuki w kratce) tylko zapytał o homologację;
                    jeśli możesz to wrzuć treść przepisów o ruchu drogowym i warunkach dopuszczających w których będzie zawarta ilość świateł dziennych na pojeździe. ok
                    pozdro :szeroki_usmiech
                    Ja taki dokument wrzucałem .... nawet screeny z odpowiednimi wpisami. Trzeba poszukać na forum, bo już nie pamiętam gdzie.
                    Pozdrawiam,
                    Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• czernobyl
                      L&K
                      • 2008
                      • 1276
                      • Octavia III (5E3)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

a ja mam pytanie: miał ktoś z Was w rękach światła dzienne z Kauflandu? - pojawiły się tam listwy po 24 ledy za całe 65PLN, obejrzałem tylko na tyle, że na kloszach jest E4 i RL, czyli legalne. pytanie, czy technicznie i wytrzymałościowo warte to coś? cena kusząca, jak za komplet porządnych żarówek, który zapewne wytrzyma ze 2x dłużej z dziennymi, więc teoretycznie inwestycja zwraca się od razu (zakładając, że same lampki się nie rozpadną); w koszta okablowania czy ew. przekaźnika nie wnikam - wala mi się po domu trochę tego

Komentarz

• _ANIOŁ_
                        Rider
                        • 2010
                        • 277

Ja bym kupił, koszt niewielki, a szansa, że potrzyma dość znaczna.

Komentarz

• romman
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 201

A montował już ktoś do kratek, które są w BFQ? Nie wygląda to na łatwe zadanie, ale może da się jakoś wywalić tą górną poprzeczkę? Ma ktoś foty?

Komentarz

• kkuligowski
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 178
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tak sobie poczytałem o dziennych w 01 a jak się ma w 02
                            w mojej: halogeny, osłona do haka (bez dziurek w kratkach) a jak pomierzyłem nie ma bata zmieścić się w wymiarach z instrukcji.
                            mam dodatkowo czujnik świateł i fajnie jakby "same" gasły dzienne a zapalały się drogowe ops:
                            Na allegro można za 2 stówki kupić już a homologacją
                            Czy jest ktoś z 02 i zamontował podobne.
                            Chciałem przez chwile podpiąć 2 halogeny ale podobno koszt spory.
                            Może jakieś pomysły na dzienne w starszej ale 02
                            Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
                            Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
                            A teraz jest 1,4 TSI z 2012

Komentarz

• czernobyl
                              L&K
                              • 2008
                              • 1276
                              • Octavia III (5E3)
                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ja mam takie dodatkowe parę pytań, bo ostatecznie dojrzałem do montażu światełm dziennych.
                              - czy ledowe dzienne zakłócają Wam radio/cb? mignął mi temat na elektrodzie, że wszystkie, włącznie z firmowymi philipsami trochę sieją po instalacji
                              - jak jest z żywotnością diod LED? poczytałem o vertexach 507 i podobno padają jak muchy, ogólnie bardziej przemawiają do mnie okrągłe dzienne, np coś takiego: http://allegro.pl/swiatla-dzienne-ok...056271241.html - ma ktoś, mógłby się wypowiedzieć? - najbardziej w tych okrągłych martwi mnie jakiś "automat", który ma zapalać dzienne po zapaleniu silnika, co jest niezgodne z przepisami o dziennych
                              - ostatnia (nienajgorsza w sumie opcja) to zainstalowanie sobie wesemów okrągłych na zwykłych żarówkach 21W - przerabiał ktoś wesemy w praktyce?

z góry dzięki za wszelkie dobre rady

Komentarz

• danielosy
                                Rider
                                • 2010
                                • 269
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

czernobyl, hay ja powiem ci tyle z doswiadczenia kup sobie kratki z diesla maja wieksze szpary i zmiescisz bez problemu plakie 28ledy takie jak ja mam.Akurat 1 pare dostalem jakas dziwna bo padly mi po pol roku ale za to 2 para ktora dostalem po wymianie (bo tamte bbyly trefne zimne luty) te nowe dzialaja super!! Tym bardziej ze utopilem je z 5 razy calkowicei pod woda byly przez powodzie.Motarz bardzo prosta i za duzo nie musisz wycinac tylko poprzeczne rowki w zaslepkach.W zestawie masz wlacznik automatyczny przekrecisz kluczyk to sie zapalaja a kabelki super prosto plus i minus do akusia a 3 kabel zolty do postojowek do plusa,sa takie laczniki do kabli ze nawet kabla z auta nie musisz przecinac tylko wkladasz do kabla jeden i drugi kabel i zaciskasz klesczami i jest ok.Tu masz przyklady moich swiatel oraz filmik
                                tu masz swiatla oraz jak podlaczyc http://allegro.pl/swiatla-jazdy-dzie...060969385.html

oraz filmik

moja czarna perla
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=980275#980275

Komentarz

• kabi_007
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 412
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Z racji, że jest już cieplej na dworze i można co nieco porobić przy samochodzie mam chęć założyć u siebie światła do jazdy dziennej. Zamierzam kupić takie Philipsy 4 ledowe i włożyć je w kratki w zderzaku. Czy ktoś już takie ma i może pochwalić się zdjęciem, ew. filmikiem na Youtube?
                                  Przykładowa aukcja:

Zależy mi aby światło było białe a nie niebieskawe, co by nie mieć zbyt częstych postojów na poboczu i tłumaczenia się Policji. Philips powinien mieć jednak dobre ledy, homologacja jest właściwa a montaż wydaje się prosty. Czekam na opinie. Koszt nawet spory, jednak ja wyliczyłem, że jak założę w marcu to do października mi się zwrócą. :lol:
                                  EDIT: 08.03.2012
                                  No i doczekałem się Oto efekt

Dziś była ładna pogoda więc wklejam następne fotki:

O1-->O3--> ?

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8160
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tak patrze na te dzienne i moze ja sobie takie zapodam :diabelski_usmiech Z tych "tanszych" ktos z Was do 01 ostatnio zakładał? Mozecie jakis kpl polecic?
                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• czernobyl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1276
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Z tych "tanszych" ktos z Was do 01 ostatnio zakładał? Mozecie jakis kpl polecic?
                                      ja mogę tylko polecić nie zakładanie tych "tańszych", bo ich w ogóle nie widać na drodze. chyba, że chcesz ich jako postojówki używać :P

Komentarz

• kabi_007
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 412
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                                        Z tych "tanszych" ktos z Was do 01 ostatnio zakładał? Mozecie jakis kpl polecic?
                                        ja mogę tylko polecić nie zakładanie tych "tańszych", bo ich w ogóle nie widać na drodze. chyba, że chcesz ich jako postojówki używać :P
                                        Podpisuję się pod tym. W Philipsach diodki osadzone są u góry a nie centralnie w lampie i światło pada z diodek na odbłyśnik i dopiero na drogę. W najtańszych chińczykach diody są agrotunigowo niebieskawe i świecą jakby chciały a nie mogły.
                                        O1-->O3--> ?

Komentarz

• 105hz
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 71
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez kabi_007
                                          Podpisuję się pod tym. W Philipsach diodki osadzone są u góry a nie centralnie w lampie i światło pada z diodek na odbłyśnik i dopiero na drogę. W najtańszych chińczykach diody są agrotunigowo niebieskawe i świecą jakby chciały a nie mogły.
                                          Ważne ze homologacja jest to ma świecić bo takie są przepisy, innego zastosowania nie widze

Komentarz

• _ANIOŁ_
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 277

I nie mylmy świateł z homologacją z listwami ledowymi z homologacją na postojówki.

Komentarz

• czernobyl
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1276
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez 105hz
                                              to ma świecić bo takie są przepisy, innego zastosowania nie widze
                                              hmm, a ja naiwny myślałem że to po to, żeby faktycznie było widać auto z daleka

Komentarz

• 105hz
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 71
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CJZA 1.2 TSI 105 KM

hmm, a ja naiwny myślałem że to po to, żeby faktycznie było widać auto z daleka
                                                W dzień w normalnej przejrzystości powietrza, nie widze potrzeby stosowania świateł mijania/ dziennych itp itp.

Komentarz

• kabi_007
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 412
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez 105hz
                                                  W dzień w normalnej przejrzystości powietrza, nie widze potrzeby stosowania świateł mijania/ dziennych itp itp.
                                                  W mieście jest to absurdem jednak na trasie już jest inaczej. Szczególnie to widać jak mijamy ciemne auto w cieniu drzew. U siebie dzienne założyłem, aby oszczędzać na reflektorach, żarówkach i paliwie. Prawa o ruchu drogowym nie zmienię, więc chociaż innym sposobem zaoszczędzę. :lol:
                                                  O1-->O3--> ?

Komentarz

• romman
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 201

Nie zgodzę się - mam NSSC808 i widać je doskonale mimo stosunkowo małej mocy. A koszt niewielki, bo za około 70zł można kupić. No i świecą na biało a nie na niebiesko. Zapopodam fotki w weekend.

[ Dodano: Czw 15 Mar, 12 19:32 ]
                                                    kabi_007,

Czy na pewno masz max 40 cm od obrysu samochodu (zewnętrzna krawędź). Ja ostatnio montowałem trochę dłuższe i mieszczę się z przepisami 'na styk'

No i - zamontowałem do kratek BFQ - nie ma większego problemu - tylko trochę cierpliwości i da się :-)

Komentarz

Pracuję...